Gemeente Tilburg eerste die brutobedragen bij bijstandsuitkering noemt

“Als je mensen zelfredzaam wil maken, moet je ze ook de tools geven om dit fatsoenlijk te kunnen doen.” Aldus Maarten van Asten en Marti de Brouwer. De VVD en het CDA hebben de handen ineengeslagen om als eerste gemeente de bruto jaarbedragen voor bijstandsgerechtigden op de gemeentewebsite te noemen.

 

Onze salarisstrook geeft een brutobedrag. Tijdens sollicitaties wordt er over brutobedragen gesproken. Zelfs bij WW en de ziektewet is bruto de standaard. Alleen als je in de bijstand zit, krijg je een nettobedrag te horen. Dat is verwarrend en leidt tot vervelende situaties wanneer je een bruto-inkomen moet opgeven bij het aanvragen van huursubsidie of tijdens het aanvragen van zorg- en kinderopvang. Als achteraf je bruto-inkomen boven de grens valt, moet je geld terug gaan betalen. Dit is lastig in te schatten wanneer alleen een nutobedrag genoemd wordt.

 

Om vervelende situaties te voorkomen, noemt Gemeente Tilburg na maanden lange lobby van Maarten van Asten (VVD) en Marti de Brouwer (CDA) als eerste gemeente in Nederland de bruto jaarbedragen. Tilburg zal niet lang de enige stad zijn waar dit gebeurd. Raadsleden uit andere gemeentes hebben hun gemeente om eenzelfde overzicht gevraagd.