Leuk die miljoenennota, maar wat vinden we er eigenlijk van?

 

“Leuk die miljoenennota, maar wat vinden we er eigenlijk van?”

Tijdens Prinsjesdag zijn de plannen gepresenteerd van dit demissionaire kabinet voor de komende jaren. Er is veel geld beschikbaar, lenen kost niks en de economische effecten van de coronacrisis lijken mee te vallen. De werkloosheid is extreem laag en de economie groeit met bijna 4%. Ingrediënten om op een aantal belangrijke thema’s geld te investeren. Maar wat betekent dit eigenlijk voor ons als Tilburg? En wat vinden wij hier eigenlijk van? In dit stuk lichten wij graag kort onze reactie toe. We stippen de thema’s klimaat en energie, de woningmarkt en de georganiseerde criminaliteit aan. En we eindigen met ook iets te zeggen over wat wij van de formatie vinden.

Woningmarkt – bouwen, bouwen, bouwen én meer!
In Tilburg moeten we in de komende jaren ruim 25.000 extra woningen bij bouwen. Voor starters, voor ouderen, eigenlijk voor iedereen. Het geld dat nu wordt vrijgespeeld kan ons als gemeente helpen om die woningbouwprojecten van de grond te krijgen. We hebben daar als gemeente als aanvragen voor opgesteld (bijv. Stappegoor). Door dit extra duwtje in de rug kunnen we hopelijk snel voor meer Tilburgers een geschikte woning neerzetten.

Klimaat en energie – subsidies!
Om de beweging te versnellen naar beter geïsoleerde huizen, warmtepompen en meer geruisloze elektrische auto’s strooit het kabinet met subsidies. En terecht vinden wij. Het klimaat is aan het veranderen, blijkens ook het afgelopen jaar met alle typen van extreem weer. En niet per se in ons voordeel. We moeten dus nu extra gas (bij voorkeur elektrisch) geven om woningen beter te isoleren, een warmtepomp betaalbaar te maken en mensen in elektrische auto’s krijgen. Voor Tilburgers betekent die een aanmoediging om actief aan de slag te gaan met duurzame energie. Dit is wat we ook betaalbaar en behapbaar noemen.

Georganiseerde misdaad – met wortel en al aanpakken!
Dat de ondermijnende georganiseerde misdaad echt een halt moet worden toegeroepen is cruciaal. Dat kunnen we niet met een beetje extra geld naar politie en een beetje extra geld naar het OM. We moeten structureel investeren in een brede aanpak van dit probleem. Heel goed dus dat dit geld naar o.a. wijkagenten gaat. Dat vinden wij erg belangrijk! Een ander cruciaal punt waar we in Tilburg al flink stappen op zetten is het voorkomen van nieuwe aanwas die de criminaliteit in rollen. Investeer in de wijken en biedt jongeren perspectief. Dat ze een baan krijgen, in een sociale omgeving opgroeien en iets van hun leven kunnen maken. Cruciaal!

Ow… en dan nog de formatie. In alle eerlijkheid: het duurt echt veel en veel te lang gelet op alle uitdagingen die er zijn. Stap nou eens over de schaduw van je eigen partij en stel het belang van Nederland voorop. Dit betekent overigens voor álle partijen. D66 die niet met CU wilt, CDA die niet met GroenLinks én PvdA willen, VVD die niet zonder CDA wilt, GroenLinks en PvdA niet zonder elkaar. En zo kunnen we nog wel doorgaan. Wij roepen Rutte op om met al zijn kennis en ervaring nú die formatie vlot te trekken. De grenzen zijn duidelijk, nu is het tijd daaroverheen te stappen.

 

Namens de Tilburgse VVD,
Maarten van Asten (Fractievoorzitter)
Niels van Stappershoef (Lijsttrekker)